(05) Ontrafeling van de Kosmos?

Om het leven te bevatten zijn al veel pogingen gedaan, we denken maar even aan Brian Greene en z’n boek ‘Ontrafeling van de Kosmos‘. In z’n werk heeft hij het over de snaartheorie, het is de extreemste vorm van theoretische fysica en de belangrijkste kandidaat voor een kwantummechanische beschrijving van de zwaartekracht. Dat is nodig omdat de huidige theorieën, in het bijzonder de relativiteitstheorie, onvolledig zijn. De snaartheorie werkt niet met elektronen of quarks maar met een soort mini-elastiekjes die op allerlei wijzen kunnen trillen. Alle verschillende elementaire deeltjes om ons heen zouden dan ontstaan als de trillingen van één enkele snaar, zoals de boventonen van een vioolsnaar. Mits wat inlevingsvermogen doet het denken aan ons economische bestel, er hoeft maar ‘iets’ te gebeuren en we beginnen als poppetjes te dansen en zingen, ieder met z’n eigen lied. In deze oefening maken we de proef op de som.

Het is wat

De economische crisis houdt de wereld in bedwang, de meest uiteenlopende visies staan loodrecht tegenover elkaar en bevorderen de harmonie geenszins. Ieder speelt z’n eigen lied en trekt aan de touwtjes in functie van het eigen- of groepsbelang. Het gevolg is een kluwen van strategieën en wederzijdse veroordelingen, het lijkt een spel zonder einde en zonder oplossingen, allerhande complotten en scenario’s worden gesmeed. De status quo verhoogt de spanning in die mate dat de bom op elk moment kan ontploffen, bestaat er nog een kans om tot een positieve doorbraak te komen? Temidden van alle problemen maken we een overzicht, we reduceren onze wereld tot een vereenvoudigd model en richten de aandacht op een aantal zaken die niet uit de media weg te branden zijn:

  • de schulden (overheid & privé)
  • het schijngeld (geld uit het niets)

Financiële Relativiteitstheorie

Wanneer we even de situatie beschouwen dan kunnen we ons probleem oplossen door gebruik te maken van de Financiële Relativiteitstheorie, deze theorie toont met wiskundige precisie dat we tegen windmolens strijden. Deze metaforische windmolens uiten zich in de vorm van virtuele schuldenbergen, dit is makkelijk te bewijzen door ze uit het wereldbeeld te laten verdwijnen. In dezelfde oefening laten we ook al het schijngeld verdwijnen, hiermee zou elk debat rondom de twee gestelde problemen komen te vervallen. We onthouden ons van bijkomende commentaar, de proef op de som laat immers niets aan het toeval over.

Synthese

Het vereenvoudigde model kunnen we zowel in de diepte als breedte uitbreiden, er kunnen zowel meer rekeningen (diepte) als meer spelers (breedte) aan toegevoegd worden. Het model kunnen we ook verder vereenvoudigen opdat een macro-perspectief ontstaat, op deze manier kunnen we de oefening horizontaal voorstellen. Het resultaat is uiteraard hetzelfde, zowel de schulden als het schijngeld verdwijnen uit het wereldbeeld als we de theorie toepassen.

Snaartheorie

Zoals de theorie aantoont strijden we als mensheid inderdaad tegen metaforische windmolens, de problemen (1) schulden en (2) schijngeld zijn nu geen onderwerp van debat meer. Uiteraard stellen er zich nog wat vragen, de Financiële Relativiteitstheorie brengt ons wel terug tot de snaartheorie. Ook hier weer de eenvoud zelve, als we zouden samenwerken dan lost ons probleem op als sneeuw voor de zon, als we dat niet doen dan ontstaat een kakofonie met alle neveneffecten die daarbij komen kijken. Het wordt dus kunst om de violen op elkaar af stemmen opdat een harmonieuze economie zou kunnen ontstaan. Einstein had dus wel degelijk een punt, veel meer opties zijn nog te bedenken. We hebben nu een klein stukje van de kosmos ontrafeld, nietig in verhouding tot het geheel maar groots in verhouding tot de economische crisis. Voor deze oefening postuleren we geen opdracht, tenzij de vraag van hoe nu verder? Ons verhaal stopt hier echter niet, het begint pas. (next)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s