(01) Demoshoppen?

Het oplossen van de werkloosheid moet zowat de makkelijkste job zijn die er bestaat, geef gewoon iedereen een bezem en we kunnen de woestijn gaan schoonvegen, zand genoeg. Super idee, het probleem zal misschien zijn dat er niet genoeg geld is om bezems te kopen, een streep door de rekening. Met deze ‘eye opener’ starten we deze oefening, hoe zou het zijn mochten mensen zelf de wereld mogen kiezen waarin ze willen leven? Laat ons even democratisch gaan shoppen …

Met meer minder werken

De stelling ‘met meer minder werken’ laat ons misschien herinneren aan het spreekwoordelijke steentje dat we in de vorm van arbeid bijdragen tot onze samenleving, het laat alvast niet vermoeden dat het over rotsblokken gaat zoals de perceptie vandaag bestaat (cfr langer en harder). Hiervoor kunnen we een praktische oefening bedenken om ons bewust te worden waarover we nu spreken, een idee dat wel of niet navolging kent. We trachten dit vooral eenvoudig te houden, een voorstel dat beslist verfijning en/of professionalisering genoodzaakt, het start bij het begin.

Wat willen we meten?

Zoals altijd zullen de meningen en smaken verschillen maar we kunnen dit wel in kaart trachten te brengen. Als blijkt dat mensen diverse producten niet zinvol achten dan zou deze productie geschrapt kunnen worden waardoor ‘met meer minder werken’ in het vizier komt. Andersom geldt evenzeer, als er nog niet genoeg is dan wordt ‘met meer langer werken’ de boodschap. Is deze aanname simplistisch of eenvoudig, waar ligt de grens? Bij brainstormen kunnen we een dergelijk oordeel en/of besluit pas vellen nadat we het denkproces volledig doorlopen hebben, net hierin schuilt de kracht van dergelijke sessies.

Wie?

Om de oefening te maken betrekken we mensen vanuit verschillende lagen vanuit de bevolking, ook met verschillende competenties en leeftijd. We denken dan aan kansarmen, werklozen, politiek, werkgevers, werknemers, vakbond, allochtonen, ouderen, kinderen … kortom, iedereen is welkom om de oefening te maken en het resultaat voor nader onderzoek in te sturen.

Template

Hieronder treft u een template die richting geeft aan de oefening, dit is slechts een voorstel. Naargelang hoe verfijnd u wil meten, kunnen kolommen toegevoegd worden. Belangrijk tijdens de oefening is bewustwording, hebben we echt 100 verschillende soorten shampoo nodig? Waar ligt de grens van de redelijkheid? In hoeverre zijn we niet nodeloos aan het werken om het systeem in stand te houden en welke impact heeft dit op ons leven en welzijn? U kan er zelf nog wat bij bedenken, we hopen hiermee alvast een interessant en hoopvol debat te kunnen openen. Om kort te zijn, de vraag bij de oefening is ‘Hebben we dit nu echt nodig?’

Hoe?

  • verzamel met een aantal aan een drukke winkelwandelstraat
  • verdeel de invulformulieren
  • vul deze formulieren onafhankelijk van elkaar in
  • geef de formulieren aan de onderzoeker (ic wetenschap)
  • bespreek onderling uw bevindingen/bedenkingen

Verwachting?

Wat we logischerwijs kunnen verwachten is dat er een differentiatie ontstaat, we kunnen ons voorstellen dat de ‘groenen’ heel wat producten niet nodig vinden waar anderen niet zonder kunnen, dit is geheel subjectief. Dit wil zeggen dat verschillende mensen andere behoeften hebben met een onmiddellijke weerslag op de arbeid die daarvoor noodzakelijk is. Anders gezegd, als we maatschappelijk zouden kiezen voor groep (A) dan zal de wereld er anders uitzien dan bij groep (B).

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen de oefening zal de rol van wetenschap niet uitgesloten kunnen worden, het is hier dat de impact kan berekend worden. Verschillende scenario’s kunnen zich voordoen, wat als enkel groep A de wereld zou bevolken, wat als enkel groep B, C … de economie bepaalt, welke impact heeft dit op ons milieu, op arbeid, op welzijn? Is het überhaupt mogelijk om een dergelijke oefening wereldwijd te organiseren, welke obstakels dienen we te trotseren, wat is de invloed lokaal, internationaal? Wat wordt er nu écht bedoeld met een duurzame samenleving? Hoe zou het arbeidsmarktbeleid veranderen bij groep A, bij groep B, C…? Kunnen we groep A belasten met de arbeid die nodig is in functie van de meerbehoeften van groep B? Wat is de waarde van een democratie als blijkt dat een meerderheid niet gediend is bij de aspiraties van een dominante minderheidsgroep? En diens meer, alvast succes!!! (next)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s