(06) Co-creatieve rente?

Er bestaat in de wereld zoiets als beperkte rationaliteit, het wil zeggen dat door een gebrek aan kennis adequate besluitvorming niet mogelijk is. Als gevolg daarvan kunnen besluiten leiden tot een averechts effect met zware sociale impact van waaruit termen zoals ‘de waan van de dag’ hun geboorte kennen. In deze denkoefening maken we van rente een WIN-WIN voor alle partijen in het economische circuit. Volgt u even mee, laat u niet afschrikken door de tabellen, het is eenvoudiger dan u misschien denken wil. In het andere geval blijft het misschien bij beperkte rationaliteit waardoor u een deel van het verhaal mist. Cijfers spreken boekdelen en geloof niets zomaar, het zit in kleine dingen.

Rente

Iedereen weet wel wat rente is, het is de vergoeding die we krijgen op onze bankrekening opdat de bank dit geld kan uitlenen en op haar beurt rente kan derven. Verschillende elementen spelen op elkaar in en naargelang onze keuze zal een ander resultaat zichtbaar worden, alles hangt samen. Elk schema dient eerst goed begrepen te worden, dit vermijdt onnodige misinterpretaties en begripsverwarring. We gaan uit van een particuliere spaarder die 100,00€ op de rekening heeft staan, het schema spreekt voor zich.

In dit schema treffen we vijf simulaties, de bruto rente is de optelsom van de naakte rente en de inflatievergoeding. De naakte rent is steeds positief en de inflatievergoeding kan zowel positief (cfr inflatie) als negatief (cfr deflatie) zijn. Gemakshalve is de ‘kost voor het leven’ gelijk aan het saldo bij aanvang, uiterst rechts vinden we dan het rendement op basis van de gekozen variabelen. Het laatste voorbeeld geeft ons het hoogste rendement, ondanks de extreme voorbeelden laat het toe een aantal tendensen op het spoor te komen. Dit schema kan u even bestuderen en er uw conclusies aan vastknopen.

Overheid

De overheid puurt haar inkomsten uit belastingen, de roerende voorheffing is daar een voorbeeld van. De roerende voorheffing wordt berekend op de naakte rente die steeds positief is, dit element voegen we toe aan ons schema. Onderstaande simulaties werden willekeurig gekozen, het laatste voorbeeld hebben we zo gekozen dat het rendement voor de spaarder hetzelfde blijft, zijnde 100%.

In het derde blok zien we wat de verschillende partijen netto ontvangen of afgeven, in sommige gevallen moet de bank de klant betalen, in andere gevallen betaalt de klant de bank. De overheid ontvangt netto altijd aangezien de naakte rente steeds positief is. We zien dat ‘ontvangen’ of ‘afgeven’ niet betekent dat iets ‘positief’ of ‘negatief’ is, dit vereist bijkomende analyse om correct over te kunnen oordelen. Het laatste voorbeeld geeft hier de getuigenis van, de klant geeft het grootste bedrag af maar haalt ook het hoogste rendement. De cijfers spreken boekdelen, bij deflatie wordt het mogelijk om WIN-WIN situaties te realiseren.

Brainstorm

Het mag duidelijk zijn dat deze invalshoek anders is dan wat we ‘mainstream’ gewend zijn, hierover gaan we diepgaander reflecteren. Het idee van deze ‘co-creatieve rente’ biedt ons heel wat mogelijkheden, net zoals het extra vragen zal uitlokken. Als voorbeeld, in hoeverre zou het mogelijk worden om enkel rente als belasting voor de overheid te innen, hiermee zeggend dat alle andere belastingen drastisch kunnen vereenvoudigd worden. En sterker, kunnen we al die andere belastingen niet gewoon schrappen en/of openbaren zich nog andere mogelijkheden? Nog interessanter wordt het wanneer we de sociale impact in kaart trachten te brengen, we laten het verder aan uw verbeelding en interesse. In heel deze oefening hebben we slechts aangenomen dat het deflatie zou worden, hoe kan een dergelijke kleine wijziging tot dit resultaat leiden? To think about? (next)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s