(03) Als een dief in de nacht?

Anno 2015 heersen er nogal wat problemen, elke dag opnieuw horen we de wildste verhalen over schaarste aan geld, schuldproblemen, besparingen, winsthonger, armoede … het houdt niet op. In deze oefening willen we het specifiek over de pensioenen hebben, ook daar blijkt geen geld voor en de vergrijzing zet zich met rasse schreden voort, dit maakt het probleem exponentieel nog groter. Langer werken is de boodschap, een maatregel die op zich voor interpretatie vatbaar is. Het debat is dubieus en verwarrend, gaan we nu langer werken omdat we langer leven of omdat er niet genoeg geld is? We kunnen het debat zuiveren door alvast één reden uit te sluiten, laat ons dat – als een dief in de nacht – eerst even doen. We beginnen tussenin maar ook niet te lang.

Fractioneel bankieren

Fractioneel bankieren laat toe om geld uit het niets te scheppen. Het principe is eenvoudig, we starten met 1000 uit het ‘niets’ die we als schuld op de bank plaatsen. De bank mag dit uitlenen maar moet een reserve in kas houden, in dit voorbeeld 10%. Bij de eerste stap leent de bank 900 aan de schuldenaar die het geld op z’n rekening plaatst, dit legitimeert zijn bank om hetzelfde te doen. Bij de tweede stap leent de bank 810 en houdt 90 in reserve enzoverder.

Na een aantal stappen wordt het duidelijk wat er gebeurt, als we alle bankrekeningen optellen dan blijkt dat bedrag veel groter dan de oorspronkelijke 1000 bij start. Als iedereen z’n geld afhaalt dan heeft de bank logischerwijs een probleem, de vrees voor een bankrun vloeit hieruit voort. Het neveneffect is dat fysiek geld stilaan uit het wereldbeeld verdwijnt, vanaf hier kunnen we alles electronisch regelen. Oppervlakkig bekeken is er niet zoveel aan de hand maar wat gebeurt er als iedereen z’n schulden zou afbetalen? Het antwoord daarop is eenvoudig, er zou simpelweg geen geld meer zijn. Onderstaande simulatie is de getuigenis daarvan, uiterst links onze bankrekening voor-, uiterst rechts het saldo na betaling van de schulden.

In eerste instantie mag dit vreemd lijken, toch is het de logica zelve. Geld komt uit het ‘niets’ en is derhalve onuitputtelijk, als we dat ‘niets’ koppelen aan ‘schuld’ dan ontstaat deze situatie. Zo gezien is het beter om onze schulden niet af te lossen aangezien we finaal niets meer zouden kunnen kopen. Deze dynamiek brengt ons wel op andere ideeën, als een dief in de nacht kunnen we ons graantje meepikken. Hoezo?

Pensioenen

Anno 2015 gebeurt het onwaarschijnlijke, in een wereld waar geld uit het ‘niets’ komt blijken de pensioenkassen leeg, onze dief in de nacht heeft daar wat op gevonden. Het is simpel nochtans, als schulden afbetaald worden dan verdwijnt dat geld in het niets, we vervangen die pot ‘niets’ door ‘pensioen’ en zo lopen de pensioenkassen weer vol. Anders gezegd, hoe meer er geleend en afbetaald wordt, hoe meer er in onze pensioenkassen zal verdwijnen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, we hoeven slechts een kolom toe te voegen.

We hebben natuurlijk geen idee hoeveel geld dit zal opbrengen maar dat is dan uw opdracht, volstaat deze ingreep om al onze pensioenkassen te vullen? In ieder geval hebben we nu een extra inkomstenbron die ons debat ten goede komt. Afhankelijk van uw berekening komt u misschien tot de vaststelling dat er zelfs teveel in kas komt, wie weet? En stel dat het zo is, wat doen we dan met de rest van het geld? Kortom, de trend is gezet en we hopen dat u ons het resultaat wil meedelen, misschien hoeven we helemaal niet langer te gaan werken maar net minder? We wensen u alvast veel succes met deze eenvoudige denkoefening. (next)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s